[...] żywienia i produktów spożywczych, a także różnych związków w nich zawartych oraz ich wpływu na prewencję nowotworów. Do najciekawszych obserwacji tego typu zalicza się badania dotyczące relacji pomiędzy poziomem spożycia soi i charakterystycznych dla niej izoflawonów a częstotliwością występowania nowotworów piersi. Czynniki wywołujące raka [...]
[...] wzrosła o ~14% Odnotowano spadek tkanki tłuszczowej o 4.5 kg (z 29.8 kg do 25.3 kg), czyli o ~15%. Odnotowano minimalny wzrost beztłuszczowej masy ciała o 1,2 kg. Wnioski z badania Można stwierdzić, że chodzenie przy tygodniowym wydatku 1500 kcal, czyli ok. 9430 kroków dziennie jest w stanie znacznie zredukować nadwagę i/lub otyłość (spowodowaną [...]
W XXI wieku mamy do czynienia z plagą otyłości. Moim zdaniem oznaczenia na produktach niewiele dają, są traktowane tak samo, jak ostrzeżenia na butelkach z alkoholem, napisy w sklepach monopolowych czy zdjęcia i napisy ostrzegawcze na paczkach z papierosami. Niemniej naukowcy chcieli się przekonać, czy znakowanie opakowań przynosi jakieś skutki. [...]
W uproszczeniu budowanie mięśni kojarzy się nam z treningiem i spożywaniem dużych ilości białka. Przypominając badania naukowe-optymalna ilość białka dla kulturystów budujących mięśnie wynosi od 2,3 do 3,1 g białka na 1 kg beztłuszczowej masy ciała. Podsumowanie i wnioski Suplementacja l-cytruliną na diecie niskobiałkowej, która prowadzona była [...]
[...] od grupy, polecono spożywanie tylko jednego orzecha brazylijskiego codziennie przez pół roku. Przypomnę, że jeden orzech to około 5 g i zawiera on około 290 mcg selenu. Do badania celowo wybrano osoby starsze, gdyż ich zapotrzebowanie na selen może być wyższe ze względu na między innymi zmiany metaboliczne powstające w wyniku upływu lat oraz [...]
[...] elastyczność mięśni — przekłada się to na zmniejszone ryzyko urazów. Im bardziej elastyczne mamy mięśnie, tym ciało staje się bardziej gibkie. Zwiększa siłę — wszelkie badania naukowe wskazują, że szybki, dynamiczny ruch doskonale rekrutuje większą ilość jednostek motorycznych mięśnia, a to z kolei przekłada się na szybki wzrost siły. [...]
Witamina C cieszy się niesłabnącą popularnością. Przyczynia się ona do utrzymania zdrowia człowieka jako przeciwutleniacz, kofaktor w syntezie kolagenu i czynnik immunomodulujący, a także w szerokim zakresie dodatkowych działań biologicznych wspierających zdrowie skóry, układu krążenia i układu nerwowego, wykazuje nawet pewne właściwości [...]
[...] jednostkach treningowych. Bezpieczeństwo: Brak jest na ten moment jakichkolwiek ostrzeżeń przed stosowaniem HMB przez osoby zdrowe i aktywne fizycznie. Dawkowanie: W badaniach naukowych z udziałem sportowców najczęściej stosowano dawki rzędu 3 g HMB dziennie pod postacią soli wapniowej HMB; zaleca się, aby stosować ten preparat na około [...]
Zjawisko zwane zakwasami jest z jednej strony sygnałem, że organizm dostał solidny bodziec treningowy, jednak z drugiej może świadczyć o nieodpowiednim dostosowaniu planu ćwiczeń i żywienia do własnej kondycji fizycznej. Wyczucie granicy pomiędzy stymulacją mięśni do rozwoju a uszkadzaniem tkanek, bywa trudne, zatem warto wiedzieć, ile [...]
[...] u których średnie ciśnienie krwi w pozycji leżącej po dwóch miesiącach obserwacji bez żadnego leczenia wynosiło 154/99 mm Hg, zostało włączonych do ośmiotygodniowego badania. Otrzymywali tabletki potasu o spowolnionym uwalnianiu (60 mmol na dobę, czyli ~2,3 g dziennie). Nie zmieniano ilości sodu lub potasu w diecie. Do czwartego tygodnia [...]
Zakrok to wykrok w tył, np. prawą nogą robimy krok w tył, kolano prawej nogi kierujemy w stronę podłoża, czemu towarzyszy zgięcie w kolanie nogi wykrocznej (lewej). Wersja z półsztangą może być dla niektórych ludzi łatwiejsza, w porównaniu do trzymania gryfu na górnej części pleców. Na animacji przedstawiono wariant, w którym gryf jest trzymany [...]
[...] chcieli zbadać wpływ diety na inteligencję i obserwowali przez siedem lat grupę niedawno narodzonych dzieci (od urodzenia do siódmego roku ich życia). Przed rozpoczęciem badania wykonano specjalne testy IQ, żeby mieć jakiś punkt zaczepienia i móc w późniejszym czasie porównać wyniki. Badano wpływ różnych posiłków, zmieniano ich zestawienie, [...]
[...] z kolejnymi godzinami imprezy wzrastało tempo lipogenezy. Przyjęto, że przyczyną było podobnie zwiększone spożycie węglowodanów, a nie sam alkohol. Bibliografia - link do badania: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33232792/ Syed-Abdul MM, Jacome-Sosa M, Hu Q, Gaballah AH, Winn NC, Lee NT, Mucinski JM, Manrique-Acevedo C, Lastra G, Anderson JM, [...]
[...] Nie ma się z czego cieszyć, gdyż mamy do czynienia z czymś o wiele groźniejszym od grypy. I tam, gdzie grypa się wycofała, z pełną siłą naciera SARS-COV-2. Referencje, badania, literatura: Sheena G Sullivan i in. Where has all the influenza gone? The impact of COVID-19 on the circulation of influenza and other respiratory viruses, [...]
[...] kosztowne, ale i tak przyczynia się do zredukowania liczby zgonów oraz przynosi gigantyczne oszczędności, wynoszące setki milionów euro i to tylko w Niemczech. Referencje, badania, literatura: Tobias Niedermaier i in. Vitamin D supplementation to the older adult population in Germany has the cost-saving potential of preventing almost 30 000 [...]
[...] wysokowęglowodanowa. Prawdopodobnie po przekroczeniu pewnego progu podaży węglowodanów nie odnotowuje się już dalszych zysków, pod względem resyntezy glikogenu. Referencje, badania, literatura: T. P. Gunnarsson i in. Effect of whey protein- and carbohydrate-enriched diet on glycogen resynthesis during the first 48 h after a soccer game [...]
[...] sodu działanie stabilizujące pH, a także kreatyny, która jest jedną z najważniejszych substancji ergogenicznych w sporcie, bezpośrednio zasilającą mięśnie. Przyszłe badania nad dwuwęglanem sodu Mimo że dwuwęglan sodu jest substancją szczegółowo przebadaną w świecie sportu, to cały czas istnieją jeszcze pewne braki w całokształcie wiedzy [...]
[...] nie dostarcza danych o aktywności GAMT w mięśniach, co sugeruje brak biosyntezy kreatyny w miocytach (włóknach mięśniowych). Jednak zarówno wcześniejsze, jak i współczesne badania udowadniają coś innego, ponieważ mięsień sercowy i mięsień szkieletowy wydają się mieć własną maszynerię do syntezy kreatyny, co być może wymaga zmiany starego [...]
[...] z mniejszym obciążeniem, niż skrócona seria ze zdecydowaniem za dużym ciężarem. Niektóre osoby mogą reagować lepiej na hantle, szczególnie jeśli dłuższy czas wykorzystywały w treningu tylko sztangi. Użycie gryfu może sprzyjać rozwojowi tricepsów i przedniego aktonu mięśnia naramiennego, hantle – klatki piersiowej, na co wskazują badania naukowe.
Przedstawiamy artykuł, który swego czasu ukazał się w serwisie Fit'n'Flexed. Biznes, polityka i zapewne treści sponsorowane, wszystkie z dodatkiem "odpowiednich" badań. Mimo wszystko, w Polsce nie manipuluje się społeczeństwem aż tak bezczelnie. Nikt nam nie wmawia, że cukier jest zdrowy. Natomiast sam pomysł na podatek od cukru jest ciekawy. [...]